תיאטראות בישראל הן לא דבר חדש. מופעי תיאטרון עלו אפילו לפני קום המדינה והציגו את השפה העברית היפה על כל גווניה. כיום, התרבות הישראלית מאמצת לחיקה גם מופעים זרים בינלאומיים ומעניקה להם פרשנות ישראלית. גם הצגות עבריות מקוריות קורמות עור וגידים ומופיעות ערב ערב. בואו נראה מה עבר על ההצגות בארץ בשנים האחרונות.

ההיסטוריה של התיאטרון הישראלי

ראשיתו של התיאטרון העברי המודרני בארץ נעוצה בסוף המאה ה־19 ובתחילת המאה ה־20, עם הגעתם של מהגרים יהודים מאירופה שהביאו איתם את אהבתם לתרבות ולאומנות הבמה. בתקופת מלחמת העולם השנייה פעלו להקות תיאטרון שונות בארץ כדי לשמח ולהעלות את המורל של התושבים והחיילים. הן העלו הצגות בבסיסים בצבא, מועדוני פועלים, קיבוצים ומושבים. עם קום המדינה ב־1948 החלה תקופת פריחה בתיאטרון הישראלי, ובשנת 1949 נוסד "התיאטרון הקאמרי" בתל אביב, שנודע בהפקותיו האיכותיות של מחזאות ישראלית ובינלאומית.

בשנות ה־50 וה־60 קמו תיאטראות נוספים ברחבי הארץ כמו תיאטרון חיפה, תיאטרון באר שבע והתיאטרון העירוני חולון. במקביל, תיאטראות הרפרטואר הגדולים כמו הבימה והקאמרי ביססו את מעמדם בחזית התרבות הישראלית. שנות ה־60 היו תקופה של פריחה בכל הנוגע להצגות סאטיריות ופוליטיות נוקבות, כמו הצגותיהם של הקברטים "סמבטיון" ו"בצל ירוק".

בעקבות מלחמת ששת הימים ב־1967 נוצר שינוי ניכר במצב הרוח הלאומי. תיאטראות קברט רבים צצו והציגו יצירות סאטיריות מחתרתיות שנגעו בנושאים פוליטיים וחברתיים שהעבירו ביקורת על השלטון והצבא. תקופה זו גם אופיינה במאבק בין זרמים שונים על דמותו של התיאטרון הציבורי. התרחש מעבר הדרגתי ממחזות ציוניים מובהקים אל מחזות שהציפו סוגיות מורכבות יותר, חברתיות ופסיכולוגיות. יוצרים כמו חנוך לוין הציגו מבט ביקורתי על המציאות הישראלית.

בשנות ה-80 החל תהליך של הכלת מגוון רחב יותר של קולות בתיאטרון הישראלי. החלו להיווצר קבוצות תיאטרון שייצגו את הקהילות השונות בחברה הישראלית, כמו קבוצות תיאטרון לדוברי ערבית ורוסית. תיאטרון החל לשקף פסיפס אנושי מרובד יותר.

 

תיאטראות בישראל

 

סוגי תיאטראות בישראל

מגמות עכשוויות בתיאטרון הישראלי

הפקות מחזות זמר מקוריים

אחד המאפיינים הבולטים של התיאטרון הישראלי בשנים האחרונות הוא ההתעניינות הגוברת במחזות זמר מקוריים. הצלחות מסחריות כמו "כנר על הגג", "עלובי החיים" ו"שיגעון המוזיקה" הובילו תיאטראות בישראל להשקיע יותר ויותר במחזות מוזיקליים מרהיבים ומושכי קהל.

לאחרונה, נוצרים יותר ויותר מחזות זמר מקוריים בעברית שכתובים ומולחנים במיוחד לבמה הישראלית. דוגמאות בולטות הן המחזמר "אלי כהן" בבימת הבימה, "מרי לו" בתיאטרון הקאמרי, ו"המלחין" בתיאטרון חיפה. מחזות זמר אלה משלבים נושאים מקומיים עם אנרגיות במה סוחפות.

עיבודים והפקות בהשראת סרטים מצליחים

מגמה עכשווית נוספת היא העיבוד של סרטים מצליחים והעלאתם כהצגות בימתיות. לא מעט מההפקות המדוברות בשנים האחרונות היו מבוססות על סרטי קולנוע ישראלים פופולריים. דוגמאות בולטות לכך הן ההצגה "הערת שוליים" בתיאטרון הבימה שעובדה מתוך הסרט הזוכה באוסקר, ההצגה "החטאים" בתיאטרון באר שבע שהייתה מבוססת על סרט הפשע משנות השמונים, וההצגה "הבדלה" בתיאטרון חיפה שעובדה מתוך סרט הדרמה עטור הפרסים. הצגות אלה מנצלות את ההצלחה והמוניטין של הסרטים ומביאות אותם לחיים על הבמה.

העלאת מחזות קומיים פופולריים

מגמה נוספת היא הצגות קומיות קלילות שמטרתן העיקרית היא לספק בידור ולהצחיק את הקהל. תיאטראות מסחריים מחפשים להגדיל קהלים ולמלא אולמות באמצעות הפקת קומדיות שנונות, לעיתים על חשבון מחזות מורכבים יותר. לא מעט שחקנים ויוצרים מוכרים מהטלוויזיה משתפים פעולה עם תיאטראות בפרויקטים קומיים מצליחים.

לסיכום

לתיאטראות בישראל היסטוריה עשירה ומגוונת שידעה עליות ומורדות מלפני קום המדינה ועד היום. קיימות הצגות רבות ומומלצות בהמות השונות, לכל גיל ולכל מצב. צאו ותיהנו מהתרבות הישראלית, תתרגשו, תצחקו ותפתחו את הראש ליצירות פורצות דרך.