ההבדל בין ספק לתשתית אינטרנט

גישה לרשת האינטרנט, היא בין התשתיות שרואים כמעט בכל מקום. החיבור בקיר שדרוש לשם גלישה, נפוץ כמו שקעי החשמל, ברזי המים או החיבור לגז. מצד שני, נראה שהעניינים מורכבים יותר, כאשר זה נוגע לתשתיות האינטרנט שלנו. יש "ספק אינטרנט", יש "ספק תשתית", "באנדל", באנדל הפוך" – מה משמעות כול המונחים האלה ומה ההבדל בין ספק אינטרנט לבין תשתית אינטרנט?

ספק תשתית

"ספק התשתית" הוא הספק שמחבר אתכם הלקוחות, אל "ספק האינטרנט". מדובר במערכת תשתית מורכבת של כבלים מסוגים שונים, שיש להעביר בין מבנים במרחב הציבורי. כך שמדובר בדבר מורכב יחסית, אשר מעטות החברות שמציעות אותו. האינטראקציה של התקני המחשוב השונים שלכם (מחשב שולחני, סמארטפון, טאבלט) מול חיבור זה בדירה, עשויה להתבצע באופן קווי או אלחוטי.

ספק אינטרנט

"ספק האינטרנט" הוא הספק, אשר ממשיך את חיבור האינטרנט שלכם "הלאה". כפי שציינו, החיבור לרשת האינטרנט מתחיל למעשה מאצלכם. הוא ממשיך אל "ספק התשתית" דרך התשתיות הפיזיות שלו. ממנו הוא ממשיך אל "ספק האינטרנט" דוגמת ספק אינטרנט Itc, אשר יחבר אתכם סופית אל רשת האינטרנט העולמית. ספק האינטרנט מכונה בחו"ל ISP או Internet Service Provider.

מה הלאה?

תשתית רשת האינטרנט העולמית עצמה היא אוסף תשתיות כבלים ושרתים עצום, כולל כבלי תקשורת תת ימיים, על קרקעית הים התיכון. אבל כל זה טכני למדי ובוודאי שלא צריך להעסיק את גולש האינטרנט הממוצע. מבחינתכם, הפעילות היא מול הגורמים אליהם אתם מתחברים "בקצה" התקשורת – אתרי אינטרנט ושירותי אינטרנט שונים.

איך זה עובד ביחד?

אפשר כמובן להתקשר עם שני סוגי הספקים בנפרד וכך עושים רבים. בכדי להתחבר לרשת האינטרנט, דרוש שירות משניהם. אדם מאתר ספקים מתאימים עבורו, חותם עם כל סוג ספק הסכם נפרד ודי במהירות יוכל להתחיל לגלוש דרכם. החיבור הטכני בין הספקים, מתרחש מבחינתו מאחורי הקלעים ולרוב, לא צריך להטריד אותו ולא מפריע לתהליך ההתחברות. יש גם אפשרויות נוספות. אפשר לחתום הסכם עם שני סוגי הספקים בנפרד, אך בהמשך להיות באינטראקציה רק עם אחד מהם. התשלום הוא כמובן עבור שניהם, אבל הוא מתבצע באופן טכני במרוכז – רק דרך אחד מהם. "בנדל" הוא כינוי למצב שבו תשלמו רק לספק האינטרנט ו"בנדל הפוך" זה ההיפך – הסכם עם שניהם ותשלום שוטף מול ספק התשתית בלבד.

למה זה בנפרד?

ברחבי העולם, עניין הפיצול לשני סוגי ספקים בכדי להתחבר לרשת האינטרנט, לא מוכר. ישראל מיוחדת ב"סיבוך" הטכני הזה ואין ספק, שהדבר לא מקל על החיים מבחינת הצרכן הממוצע. במקום לחפש ספק אחד, עליו לחפש ולבחור שניים. התשלום – לרוב מול שני ספקים בנפרד. תמיכה טכנית כנ"ל. אבל ייתכן שכל זה עומד להשתנות בקרוב. בחודש ינואר 2022, צרכנים פרטיים אמורים לעבור לפעילות מול ספק אחד בלבד. למשל ספק itc, במקום ספק תשתית וגם ספק אינטרנט. לגבי עסקים, הפיצול יוכל להימשך (מבחינתם יש לכך תועלות אפשריות מסוימות). מדובר בשינוי שיאפשר גם לספקי התשתית לתפקד מבחינת הצרכנים כ"ספקי אינטרנט" (ISP).

לסיכום

כדאי לגשת לנושא החיבור לרשת האינטרנט תמיד בצורה מחושבת, מאחר שזה הוא תחום בו יש שינויים רגולטוריים רבים, תחרות עזה בין ספקים, מבצעים, הנחות וכן הלאה. בהתאם לחבילה שבחרתם, גם עשויים להיכנס לתוקף שינויים שונים בתאריכים עתידיים. כדאי לקחת כל אלה בחשבון, כמו גם לשים לב לשינויים שכנראה ייכנסו לתוקף בשנת 2022.